Lastenvaunuoppaamme

Lastenvaunuopas

Lastenvaunuopas

Aika hankkia lastenvaunut? Alussa voi olla vaikea tietää, mitä kaikkea lastenvaunujen hankinnassa tulee ottaa huomioon ja kuinka valita itselle ja lapselle sopivimmat vaunut. Päätöstä helpottamaan olemme koonneet lastenvaunuoppaan. Toivottavasti löydät oppaasta vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin!
Koko

Koko

Riippuen siitä, missä asut ja minkälaisessa ympäristössä lastenvaunuja käytetään, on tärkeää pohtia rattaiden kokoa. Onko talossasi esimerkiksi ahdas hissi tai käytätkö päivittäin julkisia kulkuneuvoja? Pidä huolta, että lastenvaunusi sopivat kooltaan arkeesi ja elämäntapaasi.
Paino

Paino

Useimmat lastenvaunut painavat mallista riippuen noin 12-15 kg. Hieman painavammat lastenvaunut ovat usein myös tukevammat. Toisaalta kevyempiä vaunuja on taas helpompi kuljettaa esimerkiksi portaissa. Huomioi oma elämäntilanteesi myös lastenvaunujen painoa miettiessäsi.
Yhteensopivuus turvakaukalon kanssa

Yhteensopivuus turvakaukalon kanssa

Joidenkin lastenvaunujen runkoon voi kiinnittää myös auton turvakaukalon. Tämä ominaisuus helpottaa lapsen siirtämistä autosta lastenvaunuihin ja voi olla erityisen kätevä tilanteissa, jossa lasta halutaan kuljettaa vaunuissa määränpäässä, mutta auton tavaratilaan mahtuu ainoastaan vaunujen runko.
Renkaat

Renkaat


Kolmi- vai nelirenkaiset lastenvaunut? Tämä on ennen kaikkea makuasia. Monien mielestä nelirenkaiset vaunut ovat tukevammat ja vakaammat, kun taas kolmirenkaiset rattaat koetaan ketterimmiksi esimerkiksi kaupunkiolosuhteissa. Moderneissa kolmirenkaisissa lastenvaunuissa on usein matala painopiste, mikä tekee niistä lähes yhtä vakaat kuin nelirenkaisistakin vaunuista.
Istumasuunta

Istumasuunta


Istuuko lapsi lastenvaunuissa selkä vai kasvot matkustussuuntaan päin? Lastenvaunut, joiden istuinosan voi tarvittaessa kääntää, olisivat sopiva ratkaisu. Pienet lapset matkustavat usein kasvot vanhempaa kohti, kun taas isommat lapset katselevat mielellään maisemia kasvot menosuuntaan.
Työntöaisa

Työntöaisa


Työntöaisoja on monenlaisia. Yleisin on yksi yhtenäinen työntöaisa, joka ulottuu koko vaunun leveydelle. Lisäksi joissakin lastenvaunuissa on kaksi erillistä työntökahvaa. Yleensä työntöaisan korkeutta voidaan säätää käytäjälle sopivaksi. Joitakin työntöaisoja voidaan jopa kääntää eri kulmiin.

Erilaisia lastenvaunuja

On hyvä miettiä etukäteen, minkä tyyppisiä lastenvaunuja sinä ja lapsesi tarvitsette. Tässä näet yleiskatsauksen erilaisista lastenvaunuista, siitä minkä ikäisille lapsille ne sopivat ja mitkä ovat niiden suurimmat edut. Voit lukea enemmän klikkaamalla kategorioita.
Yhdistelmävaunut & travel systemit

 • Ikä: vastasyntyneestä alkaen
 • Pitkä käyttöikä
 • Paljon käyttömahdollisuuksia
 • Helppo koota

Lue lisää yhdistelmävaunuista ja travel systemeistä täältä
Lastenrattaat

 • Ikä: 6-8 kuukauden iästä alkaen
 • Sopivat myös kapeisiin paikkoihin
 • Helppo kuljettaa ja säilyttää
 • Tukevat ja kestävät renkaat
Lue lisää lastenrattaista täältä
Matkarattaat

 • Ikä: kun lapsi osaa istua itsenäisesti
 • Vievät vain vähän tilaa
 • Hyvät matkalle mukaan
 • Pienet ja näppärät renkaat
Lue lisää matkarattaista täältä
Juoksurattaat

 • Ikä: kun lapsi osaa istua itsenäisesti
 • Isot tukevat renkaat
 • Sopivat lähes kaikille alustoille
 • Vaativat muita enemmän säilytystilaa
Lue lisää juoksurattaista täältä
Kaksos- ja sisarusrattaat

 • Ikä: vastasyntyneestä alkaen
 • Tilaa kahdelle lapselle
 • Monia yhdistelymahdollisuuksia
 • Soveltuu lapsiperheelle pitkän aikaa

Lue lisää kaksos- ja sisarusrattaista täältä

Lastenvaunutarvikkeet

Kun olet löytänyt sopivat lastenvaunut sinulle ja lapsellesi, on aika tutustua lastenvaunutarvikkeiden maailmaan. Erilaisilla tarvikkeilla voit tehdä vaunuistasi vieläkin persoonallisemmat ja käytännöllisemmät. Suosittuja varusteita ovat erilaiset suojat, kuten aurinko- ja sadesuojat. Lisäksi tarjolla on muun muassa hoitolaukkuja ja lämpöpusseja.


Aurinkosuoja
Sadesuoja
Hyönteissuoja

Hoitolaukku
Adapteri
Lämpöpussi


Lastenvaunujen huoltaminen

Lastenvaunut ovat usein kallis investointi, joten niiden huoltaminen on järkevää. Lastenvaunujen huoltamisessa on otettava huomioon useita seikkoja. Täältä löydät yleiskuvauksen tärkeimmistä asioista, jotka on hyvä pitää mielessä, jotta lastenvaunusi toimisivat moitteetta ja kestäisivät pitkään käytössä.
Renkaiden huolto

Renkaiden huolto


Renkaiden ylläpito ja huolto on tärkeää. Pidä huolta siitä, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa, öljyä ne säännöllisesti ja pyyhi ne käytön jälkeen puhtaaksi liasta ja pölystä. Renkaita voi öljytä yleisöljyllä joka soveltuu niin rattaiden kuin esimerkiksi polkupyörienkin huoltoon. Renkaita öljytessä tulee renkaat ensin irrottaa ratasosasta. Puhdista renkaiden navat, pinnat ja vanteet.
Renkaiden huolto

Kangasosien huolto


Myös lastenrattaiden verhoilusta on pidettävä huolta, erityisesti lumi- ja vesisateella. Suositeltavaa onkin käyttää sadesuojaa. Kangasosia pestäessä on tärkeää noudattaa annettuja pesuohjeita. Useissa lastenvaunuissa on irrotettavia kangasosia, jotka voi pestä kätevästi pesukoneessa. Suurin osa lastenrattaiden verhoiluista on valmistettu joko nailonista tai keinonahasta. Nailon hengittää paremmin kuin keinonahka, mutta keinonahkaa on helpompi pitää puhtaana. Kangasosia on myös hyvä suojata suoralta auringonpaisteelta.
Säilytys ja varastointi

Säilytys ja varastointi


Kun rattaita ei käytetä, ne on hyvä varastoida kuivaan paikkaan. Älä säilytä rattaita ulkona. Säilyttämisestä kosteassa paikassa voi seurata home- tai ruosteongelmia.
Kuormitus

Kuormitus


Lastenrattailla on aina suositellut painorajat, joita ei tule ylittää. Älä lastaa rattaisiin mitään niiden ollessa taitettuina kasaan. Mikäli rattaat lastataan liian painaviksi tai epätasaisesti, voivat rattaat vinoutua pysyvästi. Vaunujen takuu ei ole myöskään enää voimassa, mikäli niiden enimmäiskuormitus ylitetään.

Suosituimpia lastenvaunumerkkejämme

Löydät valikoimastamme useimmat suosituimmat lastenvaunumerkit ja valmistajat. Haluamme tarjota sinulle aina parhaan hinnan ja laajimman valikoiman.
Hauck
Chicco
MacLaren
Quinny
Joie
Joie
ABC Design
Britax Römer
easywalker
moon
Peg-Perego
teutonia