Tietoa lastenvaunuista

Yhdistelmävaunut ja travel systemit

Erilaiset yhdistelmävaunut ovat tyypillisimpiä lastenvaunuratkaisuja vastasyntyneille. Voi olla vaikea erottaa erilaisia malleja toisistaan ja hahmottaa sitä, mitä kaikki osia vaunuihin kuuluu. Yritämme tässä helpottaa tilannetta jakamalla vaunut yhdistelmävaunuihin ja travel systemeihin.

Travel systemit

Travel systemeillä viitataan yleensä yhdistelmään, johon kuuluu yksi lastenvaunujen runko sekä kolme runkoon kiinnitettävää osaa. Nämä osat ovat useimmiten istuinosa, vaunukoppa ja turvakaukalo. Näin ollen saat yhden travel systemin hankkimalla monipuoliset lastenvaunut erilaisiin tilanteisiin ja pitkäksi ajaksi. Vaunukoppaa ja turvakaukaloa käyttämällä voidaan vaunuja käyttää jo vastasyntyneestä alkaen ja istuinosa soveltuu yleensä hieman vanhemmille lapsille, joiden lihaksisto on jo kehittyneempi.

Turvakaukalon kuuluminen yhdistelmään mahdollistaa sen, että lapsi voidaan turvakaukaloineen nostaa suoraa autosta vaunujen runkoon ja mennä esimerkiksi ostoksille. Näin nukkuvaa lasta ei tarvitse herättää siirtämällä häntä turvakaukalosta vaunukoppaan.

Yhdistelmävaunut

Yhdistelmävaunuilla tarkoitetaan yleensä yhdistelmää, johon kuuluu rungon lisäksi istuinosa sekä vaunukoppa. Erona travel systemiin on usein vain se, että tähän pakettiin ei kuulu turvakaukaloa. Siitäkin huolimatta yhdistelmävaunut ovat käytännöllinen ja pitkäaikainen ratkaisu.

Vastasyntynyttä voidaan kuljettaa vaunukopassa ja kun lapsi on hieman kasvanut, voidaan siirtyä istuinosaan, ilman että täytyy ostaa kokonaan uusia rattaita. Monissa malleissa joko molemmat osat, mutta erityisesti istuinosa, voidaan kiinnittää molempiin matkustussuuntiin. Näin lapsi voi tilanteen mukaan istua joko kasvot menosuuntaan tai kasvot vanhempaan päin.

Lastenrattaat

Kun lapsi oppii istumaan itsenäisesti, voi hän alkaa matkustamaan istuma-asennossa myös lastenrattaissa. Lastenrattaista käsin lapsi pääsee myös paremmin havainnoimaan ja tutkimaan ympäristöään. Lastenrattaita on erimallisia. Joidenkin rattaiden istuin on mahdollista kääntää joko kasvot- tai selkä menosuuntaan päin. Jotkut rungot taas mahdollistavat istuimelle vain yhden suunnan. Lastenrattaat ovat usein hyvin samanlaisia kuin matkarattaat. Erona on se että lastenrattaat ovat hieman tilavampia ja matkarattaat taas ketterämpiä.

Yksi tyypillisimmistä kysymyksistä lastenrattaiden kohdalla on renkaiden määrä. Olisivatko kolmirenkaiset rattaat paremmat kuin nelirenkaiset? Valitettavasti yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa. Mieti omaa elinympäristöäsi ja arjen tarpeitasi, jotta voit tehdä päätöksen niiden perusteella. Kolmirenkaiset rattaat ovat usein ketterämpiä ja kooltaan kompakteja. Toisaalta nelirenkaiset rattaat ovat tukevampia.

Matkarattaat

Matkarattaat ovat kuin lastenrattaat, mutta usein ne ovat hieman pienikokoisempia ja ne voidaan taittaa kasaan, jolloin ne sopivat helposti esimerkiksi auton takakonttiin ja mukaan lentokoneeseen lomamatkalle. Tarkistathan aina lentoyhtiöltä heidän käytäntönsä matkarattaita kohtaan.

Matkarattaiden renkaat ovat usein pienehköjä, joten niillä kulkeminen onnistuu parhaiten kaupunkiolosuhteissa. Jotta matkarattaat taittuisivat helposti kasaan ja ne olisivat mahdollisimman ketterät, on niiden säätömahdollisuuksissa saatettu joutua tekemään kompromisseja.

Tutustu siis malleihin huolellisesti ja mieti mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeimpiä.

Juoksurattaat

Juoksurattaat ovat kätevä vaihtoehto, jos haluat lähteä jouksulenkille raikkaaseen ilmaan ja ottaa lapsen mukaan. Juoksurattaat sopivat urheilulliselle perheelle sekä niille, jotka käyttävät lastenrattaita usein hyvin epätasaisessa maastossa. Juoksurattaissa on usein kolme rengasta, kaksi takana ja yksi edessä, sekä käsijarru. Eturenkaan voi yleensä asettaa joko kääntymään vapaasti tai lukita suoraan asentoon.

Juoksurattaat on yleensä jousitettu hyvin, jotta lapsen olisi mukava matkustaa rattaissa kovassakin vauhdissa tai epätasaisella alustalla.


Kaksos- ja sisarusrattaat

Kaksos- ja sisarusrattaat mahdollistavat kahden lapsen istumisen tai makaamisen yhtä aikaa samoissa vaunuissa. Kyseisistä vaunuissa on paljon erilaisia mallivaihtoehtoja. Joissakin malleissa lapset istuvat vierekkäin, osassa peräkkäin ja osassa jopa päällekkäin. Mallista riippuen yleensä ainakin toisen istuinosan vaunuista voi kallistaa täyteen lepoasentoon, joten myös vastasyntyneet voivat näin matkustaa mukana vaivattomasti.

Huomioi myös valintaasi tehdessä, voiko istuinosien matkustussuuntaa vaihtaa ja kuuluuko pakettiin vaunukoppia tai voiko erikseen ostettavia vaunukoppia yhdistää runkoon.