Turvaistuinopas

Turvaistuinopas

Mihin turvaistuinryhmään lapsesi kuuluu?

Turvaistuimet on jaettu eurooppalaisessa viitekehyksessä eri ryhmiin 0 - III, jotka määräytyvät lapsen painon mukaan. Ryhmittelystä käytetään myös nimeä ECE-standardi (ECE R 44/03 ja 44/04).Yksi istuin voi olla hyväksytty useammissa painoryhmissä.
Suomessa turvaistuimen käyttöä edellytetään lain mukaan alle 135 cm pitkille lapsille. Turvallisin matkustuspaikka lapselle on aina takapenkillä. Etupenkillä ongelmana on turvatyyny (Air bag), joka voi onnettomuustilanteessa aiheuttaa lapselle jopa hengenvaaran. Selkä menosuuntaan matkustamista suositellaan ainakin kolmivuotiaaksi asti.
Osta lapselle aina sopivan kokoinen turvaistuin, turvaistuimessa ei pitäisi olla ns. kasvunvaraa. Turvaistuimen valinnassa voit turvata sekä lapsen painoon että ikään, mutta ikä on turvaistuimissa aina vain suuntaa antava suositus, sillä lapset kasvavat ja kehittyvät eri tahtiin. Turvaistuimen sopivuus omaan autoon on helpointa tarkistaa suoraan valmistajien omilta verkkosivuilta.

Ryhmä 0+

  • Paino: 0-13 kg
  • Ikä: noin 0-15 kuukautta
  • Pituus: 40-90 cm
Turvakaukalot on tarkoitettu pääsääntöisesti enintään 13 kg painaville vauvoille. Turvakaukalot kiinnitetään autoon selkä menosuuntaan päin. Tämä asento vähentää loukkaantumisriskiä vauvan kaulan ja niskan seudulla etutörmäystilanteessa. Törmäysenergia painaa vauvan istuinta vasten, jolloin herkkä pää ja kaula pysyvät tukevasti suojassa.
Tutustu turvakaukaloihimme >

Ryhmä 0+/I

Ryhmä 0+/1
  • Paino: 0-18 kg
  • Ikä: noin 0 kk-4 vuotta
  • Pituus: 40-100 cm
Tähän ryhmään kuuluu istuimia, joita voidaan käyttää niin selkä kuin kasvot menosuuntaan päin. Näitä ovat yleensä ryhmän I –istuimet, jotka soveltuvat 9-18 kg painoisille lapsille. Käännettävä istuin voi olla käytännöllinen siirtymävaiheessa pikkulapsesta isommaksi lapseksi.


Tutustu ryhmän turvaistuimiimme >

Ryhmä I/II/III

Ryhmä I/II/III
  • Paino: 9-36 kg
  • Ikä: noin 1-12 vuotta
  • Pituus: 75-135 cm
Markkinoilla on saatavilla useita turvaistuimia, jotka kattavat kaikki kolme ryhmää ja sopivat siten 9-36 kg painaville lapsille. Näiden istuinten etu on niiden pitkä käyttöikä. Usein näihin istuimiin tehdään pieniä muutoksia lapsen kasvaessa isommaksi, jotta matkustaminen pysyisi koko ajan miellyttävänä. Tästä luokasta löytyy molempiin suuntiin asennettavia turvaistuimia.
Tutustu ryhmän turvaistuimiimme >

Ryhmä II/III

Ryhmä II/III
  • Paino: 15 - 36 kg
  • Ikä: noin 3,5-12 vuotta
  • Pituus: 95-135 cm
Tämän ryhmän istuimet soveltuvat 15-36 kg painaville lapsille ja istuimet kiinnitetään kasvot menosuuntaan. Tässä vaiheessa lapsen niskan seudun lihakset ovat jo tarpeeksi kehittyneet, jotta ne pystyvät kannattelemaan lapsen päätä hyvin.





Tutustu ryhmän turvaistuimiimme >

Mihin suuntaan turvaistuin tulisi kiinnittää?

Turvaistuimesta riippuen se voidaan kiinnittää joko kasvot tai selkä menosuuntaan päin. Selkä menosuuntaan kiinnitettävät istuimet vähentävät törmäystilanteen törmäysvoimia tehokkaasti. Jotkut turvaistuimet voidaan kiinnittää pikkulapsille ensin selkä menosuuntaan ja myöhemmin lapsen kasvettua kääntää kasvot menosuuntaan. Selkä menosuuntaan matkustaminen on erityisen tärkeää vauvoille ja pikkulapsille, joiden niskalilhakset eivät ole vielä kokonaan kehittyneet. Suomen liikenneturva suosittelee matkustamista selkä menosuuntaan ainakin kolmivuotiaaksi saakka.
Isommille lapsille kasvot menosuuntaan matkustaminen on usein mukavampaa, tällöin he pystyvät hyvin seuraamaan matkan kulkua ja muita matkustajia. Kasvot menosuuntaan matkustaminen voi myös helpottaa matkapahoinvointia.
Markkinoilla on saatavilla myös 360° kääntyviä turvaistuimia. Näitä istuimia voidaan käyttää sekä selkä että kasvot menosuuntaan ja ne voidaan lisäksi kääntää ovea kohden, jolloin lapsen laittaminen turvaistuimeen ja sieltä pois nostaminen on helpompaa.

Mitä tarkoittaa i-Size?

I-Size on uusi vuonna 2013 käyttöön otettu eurooppalainen turvallisuussäännös, joka korvaa ennen pitkää nykyisen ECE-standardin ECE R44/04. I-Sizea kutsutaan myös nimellä ECE R129. Toistaiseksi molemmat säännökset ovat vielä voimassa. Uuden säännöksen tavoitteena on parantaa entisestään lasten matkustusturvallisuutta. Vanhan standardin ja uuden i-Size –standardin merkittävimmät erot ovat siinä, että uudessa säännöksessä ryhmät perustuvat vartalon kokoon ja ikään nykyisen painon sijaan. Lisäksi i-Size hyväksytyt turvaistuimet voidaan kiinnittää autoon ainoastaan Isofix-kiinnikkeillä, kun ECE R44/04 hyväksynnän voi saada myös auton turvavöillä kiinnitettävä istuin.

Tutustu selkä menosuuntaan asennettaviin turvaistuimiimme

Miten turvaistuin kiinnitetään autoon?

Turvaistuin turvavyöllä

Auton turvavyöllä kiinnittäminen on yksinkertaista, sillä jokaisesta autosta löytyy turvavyö jo valmiiksi.

Turvaistuin Isofixillä

Isofix-kiinnitysjärjestelmässä turvaistuimen kiinnitystangot kiinnitetään auton penkin ja selkänojan välissä oleviin kiinnikkeisiin. Tämä kiinnitystapa vähentää asennusvirheitä ja muodostaa tukevan yhteyden istuimen ja auton rungon välille.

Turvaistuin telakalla

Erillinen telakka kiinnitetään autoon joko auton turvavyöllä tai telakan Isofix-kiinnikkeillä. Turvaistuin kiinnitetään suoraan telakkaan. Käytössä telakka voi pysyä aina autossa ja turvaistuin voidaan tarvittaessa ottaa helposti mukaan.

Mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä?

Sivutörmäyssuojat ovat nykyään jo standardi lähes kaikissa turvaistuimissa, kun taas esimerkiksi pääntuen, istuma-asennon ja selkänojan säätömahdollisuuksista löytyy enemmän eroavaisuuksia.

Sivutörmäyssuojat

Sivutörmäyssuojat

Syvät pehmustetut sivusiivekkeet tarjoavat hyvän suojan sivutörmäystilanteissa.

Säädettävä asento

Säädettävä asento

Säädettävä istuma-asento mahdollistaa mukavan matkustamisen kaiken kokoisille lapsille.

Säädettävä selkänoja

Säädettävä selkänoja

Säädettävä selkänoja voidaan säätää optimaalisesti lapsen tarpeiden mukaisesti.

Säädettävä pääntuki

Säädettävä pääntuki

Säädettävä pääntuki mahdollistaa istuimen kasvamisen lapsen mukana.

Turvavaljaat vai turvapalkki?

Turvaistuimissa käytetään pääsääntöisesti kahta eri tekniikkaa, joilla lapsi pysyyy turvallisesti istuimessa. Yleisin tapa on turvaistuimen viisipistevaljaat. Valjaat varmistavat sen, että lapsen koko ylävartalo pysyy tiiviisti istuinta vasten. Toinen vaihtoehto on niin sanottu turvapalkki. Turvapalkki kiristetään lapsen eteen sen jälkeen, kun lapsi on asetettu istuimeen. Palkki jakaa törmäystilanteessa törmäysvoimia koko ylävartalon alueelle. Valjaiden etu on siis pitävä ja laaja-alainen kiinnitys ja turvapalkin, sen törmäysvoimia heikentävä ominaisuus.

Viisipistevaljaat

Viisipistevaljaat ovat istuimen omat turvavaljaat, jotka voidaan yleensä myös tarvittaessa irrottaa istuimesta, esimerkiksi pesun ajaksi. Valjaat kiristetään sopimaan lapsen kokoon, jolloin ne tarjoavat tehokkaasti suojaa. Viisipistevaljaat kulkevat nimensä mukaisesti viiden kohdan kautta: molempien olkapäiden ja lantion yli sekä jalkojen välistä.

Turvapalkki

Turvapalkki kiinnitetään ja kiristetään lapsen eteen, se muistuttaa pientä pöytää. Törmäystilanteessa turvapalkki johtaa tehokkaasti törmäysvoimaa niin, että se jakautuu koko ylävartalon alueelle. Tämä ominaisuus suojaa loukkaantumisilta.

Tarvitsetko lisävarusteita?

Turvaistuinta voidaan varustaa sen omien ominaisuuksien lisäksi erilaisilla lisätarvikkeilla. Monille vanhemmille tärkeitä lisävarusteita ovat esimerkiksi ylimääräiset kesäpäälliset kesäajalle ja talviaikaan turvaistuimeen soveltuvat lämpöpussit. Lisäksi adaptereiden avulla erityisesti turvakaukaloita voidaan yhdistää lastenrattaisiin.

Minkä merkkisen turvaistuimen haluat?

Löydät valikoimistamme runsaasti eri turvaistuinvalmistajia. Lapsen turvallisuus on kaikille valmistajille tärkein lähtökohta ja kaikkien valmistajien turvaistuimet on testattu. Valintaa helpottaaksesi kannattaa kysyä vinkkejä ja kokemuksia esimerkiksi sukulaisilta ja ystäviltä.

axkid
ABC Design
Britax Römer
Chicco
Concord
Cybex
Hauck
Recaro
Maxi Cosi
Kiddy
Osann
Peg-Perego