Teemanurkka Matkalle

Teemanurkka Matkalle - Loma lasten kanssa

Onko tullut hyvin ansaitun ja odotetun loman aika? Kenties olet ensimmäistä kertaa lähdössä lapsen kanssa lomalle? Lomareissut lasten kanssa ovat jännittäviä kokemuksia, niin aikuisille kuin lapsillekin, ja vaativat hyvän valmistautumisen, jotta yhteisestä ajasta voidaan nauttia mahdollisimman paljon ja ilman takaiskuja. Tämä teemanurkan osio on pyhitetty lapsiperheiden lomareissuja varten. Olemme keränneet tänne hyviä neuvoja ja käytännöllisiä Check-listoja, jotta lomastanne tulisi mahdollisimman vaivaton ja nautinnollinen. Täältä löydät muun muuassa pakkauslistat lasten kanssa lomailuun, varustukset aurinkorannoille ja tottakai vinkit heille jotka matkustavat raskaana!

Lomavalmistelut

Aurinkoranta, kaupunki, leirintäalue - Minkä valitsisimme?

Lomakohteen valinta voi koitua hyvinkin vaikeaksi tehtäväksi. Varma valinta on kysyä ystäviltä ja lähipiiriltä, että mihin muut ovat matkustaneet lasten kanssa ja millaisia kokemuksia heillä on kyseisistä kohteista. Perheet käyttävät lomien suunnittelussa usein matkatoimistoja sillä heillä on hyvä käsitys siitä mitkä kohteet ovat lapsiystävällisiä Suomessa ja ulkomailla. Kohteen valintaan vaikuttaa ennen kaikkea lapsen ikä. Vuoristovaellus vauvan ja lastenvaunujen kanssa ei ehkä ole paras idea, kun taas vanhemmat lapset nauttivat usein ulkoiluaktiviteeteistä. Vanhojen rakennusten tuijottelu kaupunkikohteissa voi käydä tylsäksi lapsille, vaikka aikuisille museokohteet olisivatkin mielenkiintoista. Tärkeää on valita kohde jossa lapset pysyvät aktiivisena ja heille riitää mielenkiintoista tekemistä.
Jos suunnitteilla on matkustaa vähänkin eksoottisempaan kohteeseen, niin on hyvä varmistaa esimerkiksi terveyskeskuksesta, että tarvitaanko mahdollisesti rokotteita tai onko kohdemaassa muita terveysriskejä, jotka tulisi ottaa huomioon. Sään ja ilmaston huomioiminen on oleellinen osa kohdemaan valinnassa. Paahtava aurinko ei ole hyväksi vauvan tai pienen lapsen iholle tai korkea kosteus voi olla haastavaa pienokaisille. Muista ottaa aina selvää onko ilmasto turvallinen lapselle.

Löydä oikea majoitus

Jokainen tyylillään. Osa perheistä tykkää mökkeillä ja osa perheistä taas nauttii viettää aikaa rantahotellin uima-altaalla. Luonnollisesti valitsette perheen kanssa teille parhaan majoitusvaihtoehdon. Lapset osaavat arvostaa uusia kokemuksia. Mökkielämä tai majoittuminen leirintäalueella voi olla lapsille suurikin seikkailu. Vanhemmat taas voivat samaan aikaan rentoutua mukavassa asennossa aurinkotuolissa. Siksipä juuri mökit ovat suosittuja lapsiperheiden keskuudessa, sillä sieltä löytyy tekemistä koko perheelle. Siellä yhdistyy aktiviteetit, rentoutuminen ja ennen kaikkea yhdessäolo.

Muista myös kysyä lasten mielipidettä lomakohteista. Mihinkä kohdevalintaan perheenä tulettekaan, niin on tärkeää että sinulla on oikeat varusteet lapsillesi: Vaipat, ruoan lämmittimet, puhdistustarvikkeet jne. - riippuen lasten iästä tietenkin. Tien päällä voit tarvita muun muassa matkasänkyä tai syöttötuolia mikäli matkustat pienen lapsen kanssa. Onko sinulla kaikki tarvittava ruokailuun lasten kanssa tai mitä leluja tarvitaan mukaan? Nämä asiat ovat hyvä miettiä lävitse ennen lomareissua.
Hoitotuotteet vauvoille, lapsille ja äideille

Kaikki lasten ravitsemukseen

Matkalaukussa

Lasten vaatteet
Lelut
Lastenrattaat
Kantoreput

Järjestely ja suunnittelu on useasti rankin ja stressaavin homma lomissa. Mikäli jos olet jo matkustanut vauvan tai pienen lapsen kanssa, niin tiedätkin jo miten paljon pienelle tarvitsee pakata mukaan. Mukana täytyy olla ainakin: vaipat, vaatteet, tutit, tuttipullot, peitteet ja paljon muuta. Tämän lisäksi mukana tulee tietenkin olla lastenrattaat, kantoreppu ja turvaistuin, mikäli lähdette tien päälle. Ei sovi unohtaa pakata myös leluja mukaan, jotta lomapäivät sujuisivat mukavasti leikkien parissa. Se on lopulta aika yllättävää huomata kuinka paljon tavaraa täytyykin pienelle ihmiselle pakata mukaan. Tämän vuoksi on myös hyvä tarkistaa että onhan sinulla hyvät ja tilavat matkalaukut. Isommat lapset tykkäävät ottaa jo pakkaamisesta itse vastuuta, mutta on hyvä pitää huoli, että lasten laukuissa on pyörät tai että ne on muutoin ergonomiset kantaa.

Lasten matkalaukut

Mitä mukaan - vaatteet ja kengät
Mitä mukaan hoitolaukkuun

Matkustusdokumentit

Riipputta siitä mihinkä lomareissunne teidät viekään, niin on äärimmäisen tärkeää huolehtia siitä että kaikki matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Tarkista aina vähintään pari kertaa, että passit ja tarvittavat matkavakuutukset ensinnäkin löytyvät jokaiselta perheen jäseneltä ja toisekseen että kaikki nämä ovat päiväykseltään riittävän pitkään voimassa. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä lähdön hetkellä. On myös hyvä tarkistaa, että passikuvat ovat ainakin lähestulkoon nykyistä naamataulua vastaavia. Jopa vauvat tarvitsevat voimassa olevan passin matkustaessaan. Suomessa passia anotaan poliisiviranomaisilta. Mikäli lapsella on kaksi huoltajaa on suositeltavaa että kummatkin heistä olisivat anomassa passia lapselleen. Mikäli jokin passiasioissa mietityttää, niin poliisi ja heidän verkkosivunsa vastaavat hyvin kysymyksiin.
Tärkeät matkustusasiakirjat

Sairastumisen sattuessa

Joskus onni ei ole myötä reissun päällä ja lapsi sairastuu tai saa vamman. Varsinkin jos ilmasto on erilainen, niin se ei ole ollenkaan harvinaista. Tälläisen tilanteen sattuessa on erittäin tärkeää, että mukana on hyvin varustettu lääkelaukku tilanteen helpottamiseen. Jos epäilet että lapsesi on saanut tai syönyt jotain myrkyllistä, niin kannattaa olla seuraavat numerot tallessa: Hätänumero 112 (sama kaikissa EU-maissa) ja Myrkytyskeskusnumero (09) 471 977 (Suomessa).
Matka-apteekki lapsiperheille

Matkustaminen raskaana

Vaikka olisitkin raskaana, niin tarvitset lomaa ja aikaa rentoutua. Riippuen siitä kuinka pitkällä raskautesi on, niin on hyvä harkita tiettyjä seikkoja ennen kuin alat varaamaan lomamatkaa. Ideaali aika raskaana matkustamiseen on 5-7 kuukauden kohdalla. Tällöin äiti ei välttämättä kärsi enää pahoinvoinnista samalla lailla kuin alkukuukausina. Tämä ei kumminkaan tarkoita etteikö raskauden alkuaikoina voisi matkustaa. Viimeisen kahden raskaus kuukauden aikana matkustaminen voi olla raskaampaa. Tämän lisäksi osa lentoyhtiöistä ei hyväksy viimeisillään raskaana olevia henkilöitä matkustajikseen. Mikäli et ole varma onko matkustaminen mahdollista, niin ota yhteys lääkäriisi ja varmista myös asia lentoyhtiöltä. Autolla ja junalla matkustaminen on vaivattomampi vaihtoehto ja näillä kulkupeleillä voi reissata viimeisen kahden raskauskuukauden aikana paremmin. Junassa ja autossa tulee vain pitää huoli, että on riittävästi jalkatilaa jottei veritulpan riski kasva. Viimeisenä tulee tietenkin mainita, että tarkistathan matkakohteesi soveltuvuuden raskaana oleville henkilöille.
Matkustaminen raskaanaLaukut on pakattu, matkakuume on tapissa ja odotukset nousevat. Päivä päivältä loma lähestyy ja lopulta sarastaa lähtöpäivä. Lähdettekö reissuun autolla? Muistathan että lapset pitkästyvät helposti autossa ja aika etenee hyvin hitaasti lapsille. Aika ei etene sen nopeammin vanhemmillekaan, kun yleensä "ollaanko jo perillä" kysymykset alkavat jo hetken ajon jälkeen. Mikäli kuskilla riittää virtaa, niin on oiva vaihtoehto ajaa öisin jolloin lapset voivat nukkua autossa ja ruuhkat ovat vähäisemmät. Lentäminen on asia erikseen. Lentomatkustaminen on lapsille usein mahtava kokemus ja itsessään jo seikkailu. Jokainen lento on myös jossain määrin aina erilainen. Mitä tulisi muistaa lapsen kanssa lentäessä. Me kerromme sen seuraavassa:

Lentäminen vauvan kanssa

Onko aika nousta siiville ja lähteä lentoon? Onko edessäsi ensimmäinen lento vauvan kanssa? Siihen on hyvä olla valmistautunut ja lukea miten lapsen kanssa lentämisessä tulisi toimia, jotta olet valmiimpi tulevaan matkaan. Jos olet hermostunut, niin myös vauva huomaa sen helposti. Lue eteenpäin, jotta voit tehdä lentokokemuksesta rauhallisen kaikille osapuolille.

Pienelle matkustajalle

Ennen lentoa on hyvin tärkeää varmistaa, että vauva on terve. Jos vauvalla on esimerkiksi korvatulehdus niin on hyvä jättäytyä pois lennolta. On aina hyvä käydä neuvolassa tarkistuskäynnillä ennen matkaa ja astua koneeseen vasta sitten kun olette saaneet sieltä vihreää valoa. Useat lentoyhtiöt antavat vauvojen lentää jo kahdeksan päivän ikäisenä. Osa yhtiöistä taas vaatii vauvoilta vähintään 15 päivän ikää. Vauvan ikärajoitukset on aina hyvä varmistaa lentoyhtiöltä ennen matkaa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään. Mikäli sinun ei tarvitse lentää vauvan ensimmäisten elinviikkojen aikana, niin on suositeltavaa odottaa että vauva on hieman vanhempi ennen lentämistä. Kun vauva on parin viikon ja kolmen kuukauden iän välillä, hän kärsii yleensä paljon vatsavaivoista ja tällöin hän luonnollisesti itkee paljon. Tällä aikaikkunalla on hyvä välttää lentämistä.

Oma paikka vai ei?

Kun matkustat alle kaksivuotiaan lapsen kanssa, niin tällöin sinun ei tarvitse ostaa omaa paikkaa lapselle. Tällöin maksat pelkästään lentokenttäveron hänen osaltaan. Yleensä tämä tarkoittaa myös sitä että lapsella ei saa olla "omaa" käsimatkatavaraa, mutta rattaat ovat kylläkin sallitut. Matkan aikana lapsi istuu yleensä sylissäsi. Monasti on kumminkin mahdollista varata lisälentotuoli lapselle, mutta sen käyttö ei ole sallittu turvavyömerkkivalon palamisen aikana. Pidemmillä lennoilla lisätuoli on käytännölinen lisävaruste. Turvaistuimet eivät ole normaalisti sallittuja lennolla, mutta poikkeuksiakin löytyy. Osa lentoyhtiöistä sallii tiettyjen turvaistuinmallien käytön lentokoneessa.


Lentäminen alle 2-vuotiaan kanssa

Check in vauvan kanssa

Aina on hyvä tarkistaa ennen matkaa miten Check in toimii, kun lennät vauvan ja kaikkien lastentarvikkeiden kanssa. Tämä vähentää stressiä lentokentällä. Lentoyhtiöillä on nimittäin erilaisia linjauksia siitä, että onko vauvalle sallittu oma matkatavara ja lasketaanko hänet erilliseksi matkustajaksi. Nämä asiat on hyvä tarkistaa lentoyhtiöltä ennen matkaa, jottet joudu maksamaan lisämaksuja lentokentällä.

Usein vanhemmat kysyvät saako koneeseen tuoda lastenvaunuja, mikä on yleensä kiellettyä turvallisuustekijöiden vuoksi. Normaalisti lastenvaunut laitetaan lentokoneen ruumaan ja saat lentokentältä vaunut lainaan, joilla voit siirtyä lapsen kanssa lähtöportille. Voit myös kysyä lentokenttähenkilökunnalta, että voivatko he järjestää lainavaunut myös kohdelentokentän saapumisportille, jotta voit sitten siirtyä vaivattomammin matkatavaroiden vastaanottoaulaan. Useimmat lentoyhtiöt antavat yleensä vanhempien ja lasten nousta ensiksi koneesta. Tämä kannattaa myös varmistaa lentoyhtiöltä.


Turvatarkastus vauvan kanssa

Vauvat menevät normaaliin tapaan vanhempien mukana turvatarkastuksen läpi. Mikäli sinulla on vaunut mukana, niin ne täytyy laittaa läpivalaisuun. Tässä tilanteessa vauva luonnollisesti otetaan vaunuista pois. Muistathan turvatarkastuksessa myös nesteiden rajoitukset (Max. 100ml per pakkaus EU-maissa). Vauvan ruuat voidaan pakata isompiin pakkauksiin, mikäli tarvitset niitä lennon aikana. Näistä tulee mainita turvatarkastushenkilökunnalle, jotta he voivat tarkistaa nämä pakkaukset erikseen.

Vinkit lasten rauhoittamiseen lentokoneessa

Varaudu ilmanpaineen vaihteluun lennolla

Lentokoneessa

Lentokoneessa lämpötila voi vaihdella. Joskus on kuuma ja joskus taas ilmastointi tekee lämpötilan melko viileäksikin. Tämän vuoksi on hyvä varata varavaatteita käsimatkatavaroihin. Myös huopa on hyvä ottaa mukaan lentokoneeseen ja sukat ovat ehdottomat vauvalle lentokoneessa.

Tiesitkö että vauvat hengittävät vain nenän kautta ensimmäisten kuukausien aikana. Tämä aiheuttaa lentokoneessa myös sen, että he tuntevat enemmän painetta korvissa kuin aikuiset. Tämän vuoksi on hyvä ottaa mukaan nenäsumutetta pienokaiselle. On hyvä myös pitää ruokaa ja juomaa lähettyvillä, koko lennon ajan. Tutit ja tuttipullot toimivat myös hyvin paineen helpottamiseen.

Ajanviete matkalla

Mikäli olet matkustamassa pidemmälle autolla, niin on hyvä idea ottaa mukaan pelejä ja leluja takapenkin matkustajille. Aurinkosuojat ikkunoissa ovat myös tärkeät. Pelit ovat oiva tapa viihdyttää lapsia. Yksinkertainenkin korttipeli voi antaa tekemistä pitkäksikin aikaa. On myös olemassa pelejä mitä lapset voivat pelata itsekseen, jotta aika menisi nopeammin. Interaktiiviset pelit ja kirjat ovat esimerkiksi hyvin suosittuja matkoilla. Porukka peleihin Uno-kortit ja laiva on lastattu leikit toimivat takuu varmasti.

Turvaistuimet
Turvaistuinlelut
Aurinkosuojat

Matkapelit
Kirjat
Lasten kanssa automatkallaVihdoin perillä!

Vihdoinkin perillä. Matkustaminen kohteeseen voi olla väsyttävää, mutta saavuttaessa määränpäähän voitte aloittaa rentoutumisen ja nauttimisen yhdessäolosta. Muista purkaa tavaroista ensiksi lapselle tärkeimmät asiat. Tämän jälkeen lapsi voi alkaa leikkiä tai makoilla matkasängyssä, sillä aikaa kun puratte loput matkatavarat. Onko tavarat jo purettu? Mahtavaa! Voitte aloittaa loman todenteolla!

Paikan päällä lomakohteessa


Matkasängyt
Itkuhälyttimet


Matkustaminen ja kuljetus

Koko perheen aktiviteetit

Kun matkustat lasten kanssa, on fiksua miettiä jo etukäteen, että mitä aktiviteettejä voisitte tehdä paikan päällä yhdessä. Haluatteko tehdä jotain ulkoilmassa? Pidä huoli, että vauva tai pienet lapset ovat hyvin suojattu auringolta tai kylmältä säältä, riippuen siitä millainen sää kohteessa on. Onko mukana myös vanhempia lapsia? He yleensä nauttivat pelaamisesta ja leikkimisestä ulkoilmassa koko päivän. Haluaisitko itse kiertää museoita ja tutkia kaupunkia? Tämän vuoksi on hyvä suunnitella aktiviteettejä ennen lomaa, jotta jokainen perheenjäsen saa nauttia lomasta. Ehkäpä menette aamulla rannalle rentoutumaan ja pelailemaan. Illan tullen sitten suuntaatte kaupungille kävelemään.

Aurinkoa, tuulenvire ja vettä - Rantaloma

Maata näkyvissä! Oletteko suunnittelemassa lomaa meriveden ääärellä tai järvenrantamökillä. Siinä tapauksessa on kaiken A ja O olla hyvin valmistautunut. Varmistathan etukäteen että ranta on lapsiystävällinen. Hiekkarannat ovat yleensä turvallisempi ja mukavampi vaihtoehto kuin kiviranta. Lapset rakastavat leikkiä hiekkarannalla. Siellä riittää pitkäksi aikaa leikkimiseen yleensä vain pieni sanko ja lapio, mutta muitakin rantaleluvaihtoehtoja löytyy.

Kylpylelut ja vesilelut
Sukelluslelut
Hiekkalelut

Toivotamme sinulle ja perheellesi oikein nautinnollista lomaa, joka on toivottavasti täynnä mahtavia kokemuksia ja elämyksiä.
Hyvää matkaa toivoo pinkorblue!

Suositut merkit