Kesän YLLÄTYS ☼
Kesän YLLÄTYS ☼
Katso Etukoodi
00
Std.
00
Min.
00
Sek.

Teemanurkka Pääsiäinen

Pääsiäinen - Vinkkimme pääsiäisen iloiseen juhlintaan - pinkorblue.fi
Miksi juhlimmekaan pääsiäistä?

Tätä miettii moni lapsi ja aikuinen pääsiäisen lähestyessä. Seuraavassa on lyhyen ytimekäs vastauksemme kysymykseen. Pääsiäinen on alunperin kristillinen juhla, mutta vuosien varrella sen viettoon on sekoittunut paljon ei-uskonnollisia perinteitä. Näistä hyvinä esimerkkinä ovat lasten suosikkileikit: pääsiäismunien maalaaminen ja piilottaminen.  

Pääsiäisen tarina lyhyesti.

Pääsiäinen on kristillisestä näkökulmasta Jeesuksen kärsimyksen, kuoleman ja ylösnousemuksen muistojuhla. Kiirastorstaina Jeesus söi viimeisen ehtoollisen ja pitkäperjantaina hänet ristiinnaulittiin. Pääsiäissunnuntaina tapahtui Jeesuksen ylösnousemus, joka on kristillisen uskon ydinkohtia.

Wheat-vaatteet
Lelut edullisesti netistä
Lahjaideoita

Minä päivänä pääsiäistä juhlitaan?

Pääsiäinen, kuten monet muutkin juhlapyhät, ei satu joka vuosi samalle päivämäärälle. Joskus juhlimme pääsiäistä maaliskuussa ja joskus taas huhtikuussa. Mikä sitten määrittää pääsiäisen ajankohdan? Pääsiäispäivä on aina ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen (21.3) jälkeisen täysikuun jälkeen.
Suomalaiset yleensä juhlivat pääsiäistä yhdessä perheen kanssa. Olemme koonneet seuraavaan vinkkejä, miten voit piristää pääsiäisen juhlintaa lasten kanssa hauskoilla peleillä ja leluilla. Perinteisimmät pääsiäisen aktiviteetit lapsille ovat askartelu ja piirtäminen. Tarvikkeet näihin löydät tietenkin verkkokaupastamme.

Pääsiäismunat

Pääsiäismunat ovat varmasti ensimmäinen asia, joka tulee monelle mieleen pääsiäisestä. Harvemmin olemme silti pysähtyneet miettiämään, että mistä tämä perinne oikein kumpuaa. Useissa kulttuureissa pääsiäismunat symboloivat hedelmällisyyttä ja uudelleensyntymistä. Länsimaissa kananmunat taas kuuluvat perinteisesti pääsiäispöydän antimiin. Tämä juontaa juurensa taas siitä, koska aikaisemmin kanat eivät munineet talven aikana rehun puutteen vuoksi. Kanat alkoivat munimaan taas juuri paaston alla, mutta tähän aikaan niitä ei luonnollisesti pystytty syömään. Näinpä pääsiäisenä olikin tarjolla reilusti kananmunia, joita sitten tarjoiltiin pöydän antimina pitkän talven jälkeen.

Pääsiäismunien maalaaminen

Keitä kananmunat ja anna niiden viilentyä. Vesiväreillä tai värikynillä voi parhaiten maalata kauniita kuvioita ja hauskoja hahmoja. Jos et halua käyttää värikyniä tai maalia, silloin voit myös maalata kasvien tai hedelmien avulla. Tällöin keitä kananmunat kasviksien tai hedelmien kanssa, jolloin munista tulee automaattisesti värikkäitä. Jos keität kananmunat punajuurien kanssa, niin silloin saat punaisia kananmunia ja sinisiä kananmunia taas saat keittämällä munat mustikoiden kanssa. Vihreän värin pääsiäismuniin saat keittämällä kananmunat persiljan tai pinaatin kanssa.

Kynät ja värikynät
Askartelusetit

Pääsiäismunien etsintä

Lapset rakastavat pääsiäismunien etsimistä pääsiäisenä. Piilotettujen pääsiäismunien sekaan voit piilottaa myös suklaata ja pieniä leluja. Sään salliessa osan munista voi hyvin piilottaa myös kotipihan jännittäviin piilopaikkoihin. Jos pääsiäismunia on paljon, suosittelemme kirjoittamaan ylös niiden piilopaikat. Muista valita piilopaikat lapsien iän mukaan.

Pääsiäisen muistilista

värityskirjat
Pupu
Ulkolelut

Virpominen

Virpominen kuuluu olennaisena osana pääsiäisen viettoon, eikä sitä siksi sovi unohtaa mainita. Palmusunnuntaina lapset pukeutuvat pääsiäisnoidiksi tai muiksi pääsiäishahmoiksi ja käyvät naapurustossa virpomassa. Pohjanmaalla lapset käyvät vastaavasti virpomassa pääsiäislauantaina. Mutta mistä virpomisperinne on lähtöisin? On mahdotonta sanoa tarkkaa ajankohtaa, mutta joidenkin tietojen mukaan nykymuotoinen perinne saapui Ruotsin kautta Suomeen 1800-luvun lopulla. Tämän päivän pääsiäisnoidilla on pisamia, he rakastavat makeisia ja jakavat mielellään käsintehtyjä piirustuksia.

Monilla on vapaata pääsiäisviikonloppuna. Jotkut tykkäävät matkustaa pääsiäisen ajaksi jonnekin ja jotkut haluavat viettää pitkän viikonlopun kotona. Tyypillistä huhtikuun säätä on aina vaikea ennustaa, mutta usein aurinko tulee jo esiin ja lämpötila nousee, joten ulkoleikit ja pelit tulevat mahdollisiksi. Stressaaminen pääsiäisen aikaan ei kannata. Keskity yhdessäoloon rakkaittesi ja läheistesi kanssa. Yhteisillä harrastuksilla ja tekemisillä tulee kaikille hyvä mieli ja pienille lapsille pääsiäinen on usein yksi vuoden parhaimpia viikonloppuja. Jos harkitset uusien pihalelujen hankintaa, suosittelemme BIG:in, Puky:n ja Hudora:n valikoimia, joista löydät sopivia leluja sekä vähän isommille, että pienimmille lapsille.

Lasten kulkuneuvot
Pihalelut

Toivomme sinulle ja perheellesi hyvää pääsiäistä ja onnea pääsiäismunien etsimiseen! Ystävällisin terveisin pinkorblue.fi-tiimisi!
Suositut merkit