Lastenvaunuopas
Onko aika ostaa lastenvaunut? Alussa voi olla vaikea tietää mitä kaikkea tulee ottaa huomioon. Lastenvaunujen tulisi olla sopivat sekä itselle että myös lapselle. Tämän lastenvaunuoppaan tarkoitus on kertoa sinulle helposti ja yksinkertaisesti mitä lastenvaunuista tulee tietää.
Tervetuloa oppimaan lastenvaunuista!
Lastenvaunut - käyttö, paino, renkaat, istuinosa
Lastenvaunut
Lastenrattaat
Matkarattaat
Kaksosrattaat ja sisarusrattaat
Juoksurattaat aktiiviselle perheelle
Yhdistelmävaunut
City- ja kaupunkirattaat

Mitat

Mikäli liikut lastenvaunujen kanssa paljon kapeissa tiloissa, kuten kaupungilla tai kauppakeskuksissa, tai jos sinun täytyy pakata vaunuja vähän väliä autoon, on tärkeää pohtia tarkasti, minkäkokoiset lastenvaunut sinulle parhaiten sopivat.

Paino

Mikäli joudut siirtelemään ja nostelemaan lastenvaunuja usein paikasta toiseen, on järkevää ottaa huomioon myös vaunujen paino.

Suunta

Vaunuissa suunta on makuasia. Onko mieluisampi vaihtoehto vaunut, joissa lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan, vai selkä menosuuntaan? Saatavilla on myös malleja, joissa istuimen suuntaa voi vaihtaa.

Renkaat

Lastenvaunuja valittaessa on erittäin tärkeää ottaa huomioon se, ovatko vaunujen renkaat käyttöösi sopivat. Renkaita valittaessa ja tarkasteltaessa tulee ottaa huomioon, millaisilla alustoilla liikutaan ja minkälaiset sääolosuhteet asuinalueellasi on. Renkaiden materiaalien ja kokojen suhteen on olemassa useita eri vaihtoehtoja.

Lisää erilaisista renkaista voit lukea täältä

Työntöaisa

Vaunuihin on saatavilla erilaisia työntöaisoja, joilla on myös omat etunsa ja haittansa. Osa aisoista on käännettäviä, jolloin voit valita, kulkeeko lapsesi kasvot vai selkä menosuuntaan. Useissa työntöaisoissa on myös korkeudensäätömekanismi, jonka avulla voit säätää sinulle parhaan työntökorkeuden. Säädettävien aisojen haittapuoli on se, että ne toimivat teleskooppitekniikalla tai nivelillä, jotka eivät välttämättä kestä kovin kovakouraista käsittelyä.

Istuin

Kuten edellä jo mainittiin, saa lastenvaunujen istuimia molempiin matkustussuuntiin. Menosuunta on sinun ja lapsesi makuasia. Suoisteltavaa kuitenkin on, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan niin kauan, kunnes lapsen niskalihakset ovat tarpeeksi kehittyneet.

Lastenvaunujen huoltamisesta voit lukea täältä
Adapterit lastenvaunuihin
Hyönteissuojat lastenvaunuihin
Sadesuojat lastenvaunuihin
Aurinkosuojat lastenvaunuihin
Lämpöpussit kesälle ja talvelle lastenvaunuihin
Vaunukopat
Lastenvaunujen hoitolaukut

Lastenvaunumerkkejä

Hauckin lastenvaunut
Baby Joggerin lastenvaunut
Chiccon lastenvaunut
Maclaren lastenvaunut
Quinny lastenvaunut
Joie lastenvaunut
ABC Design lastenvaunut
Britax Römer lastenvaunut
Easywalker lastenvaunut
Moon lastenvaunut
Peg Perego lastenvaunut
Teutonia lastenvaunut